Monologul shakespearian în spectacolul românesc (1990-2015) - CORNICI, Antonella (2024)
Opțiunea tematică a Antonellei Cornici este de două ori temerară: prima dată, deoarece este vorba despre monolog, subiect rar abordat în lucrările de specialitate; apoi, fiindcă cercetătoarea se avântă pe un teren (mereu) minat – opera marelui Will.Lucrarea lămurește, încă de la început, asemănările și deosebirile dintre monolog, soliloc, one man show, stand up comedy și monodramă. Într-o perioadă a aglomerărilor bibliografice și a glisărilor sinonimice, devine anevoios să desparți termeni suprapuși (derivați, conecși), particularizîndu-i univoc.