Optimizarea proiectării unui generator sincron ce echipează o microhidrocentrală - SPUNEI, Elisabeta (2024)
Evoluția proiectării mașinilor sincrone se bazează pe evoluția niveluluitehnologic, fără însă a renunța la realizările anterioare și la relațiile debază utilizate în proiectare. Lucrarea analizează un generator sincrondin perspectiva proiectării (clasice și optimale) și a testării acestuia.Astfel, utilizând relațiile clasice de dimensionare s-a proiectat un generatorsincron pentru o microhidrocentrală, pornind de la caracteristicileconstrucției unde se amplasează și de la dimensiunile de gabarit necesare.Proiectarea optimală a avut ca funcție obiectiv obținerea unui generatoral cărui cost total să fie cât mai mic, dar care să asigure cele maibune performanțe și siguranță în funcționare atât în regim staționar, câtși dinamic.