Cazul Paul Palaiologos Tagaris, Παῦλος Παλαιολόγος Τάγαρις [c. 1320/1340 – d.1394] în contextul istoriei bisericești, din secolul al XIV-lea - MĂLINAŞ, IOAN MARIN (2024)
Parcurgând drumul vieții, așa după cum și l-a expus PaulosPalaiologos Tagaris, în spovedania sa publică, în fața Sinodului Endemic,din Constantinopol, din anul 1394, cu toate oscilațiile și zigzacurile avute,cu convertirea la Biserica Catolică și revenire la Biserica Ortodoxă, neputem pune întrebarea, în care infern sau iad el va ajunge sau privitor launicitatea sau pluralismul acestuia, precum și a purgatoriului și aparadisului sau raiului. Noi credem în unicitatea paradisului și ainfernului, după cum arată și mărturiile scripturistice, privitoare laEden, Εδέμ, vezi Facere, cap. 2 și 3. Edenul biblic este un loc pe pământ,iar raiul [paradisul] este grădina creată de Dumnezeu în partea de răsărita acestuia, „hortus in Eden”. Rai sau paradis, înseamnă în limba persană„grădină înverzită și înflorită”, iar în limba ebraică „paradus”, areacelași înțeles.