Rezilienţă şi sustenabilitate în sistemele rurale - BRUMĂ, Ioan Sebastian; CREANGĂ, Diana Elena (2024)
În actualul context al dezvotării tehnologice cantitatea, dar mai alescalitatea hranei depinde de condițiile de mediu în care se desfășoară procesele deproducție primară. Resursele naturale sunt limitate și supuse unei presiuni din ceîn ce mai mari, cauza principală fiind cererea tot mai mare de hrană a unei populațiitot mai numeroase. Pe de altă parte, supraexploatarea resurselor naturale șipoluarea antropică accelerează efectele negative pe care schimbările climatice leproduc asupra capacității naturale a factorilor de mediu de a susține viața.UE este pe locul al patrulea în lume în ceea ce privește emisiile de gaze cu efectde seră, după China, Statele Unite și India fapt care a determinat fixareaobiectivului comunitar de atingere a neutralității climatice până în 2050. Înacest context, sistemul alimentar poate juca un rol important, atât în asigurareapropriei neutralități climatice, cât și la neutralizarea efectelor produse de altesisteme, cu impact negativ asupra mediului.