Inteligența artificială – Cum? De când? De Ce? - DIMITRIU, Petru; MARIN, Andrei (2024)
Textele din acest volum însoțesc cititorul prin istoria inteligenței artificiale; îi descriu felul în care o rețea neuronală funcționează; îl avertizează asupra modului în care politicul ar putea degenera sub impactul acestei tehnologii specifice; îi introduc în sofisticarea, în fond neschimbată, a „noilor” noastre dileme morale; îl fac martorul felului în care inteligența artificială influențează creativitatea științifică și, în fine, îi asigură, pe cititorul ajuns la finalul cărții, că emergența unei tehnologii nu ne scutește de greutatea propriilor responsabilități (etice și intelectuale), fiindcă noul instrument, în formula modelelor de limbaj, nu e decât „un oracol naiv”.