Do it yourself: a survey about teacher’s needs in the field of digital education - BARTH, Karla Melinda; FLORESCU, Maria Cristina; TĂMĂȘAN CIOBANU, Nicoleta Ramona (2025)
Într-o lume în continuă schimbare, în care tehnologia avansează cu o rapiditate uluitoare, educația se află într-un moment crucial al transformării sale. Proiectul „DO IT YOURSELF” își propune să răspundă acestei nevoi stringente, creând o rețea de organizații din diverse țări europene care să faciliteze schimbul de bune practici și discuțiile active privind utilizarea educației digitale. Într-un context global marcat de digitalizare, inovație și provocări educaționale fără precedent, obiectivele acestui proiect sunt mai relevante ca niciodată. Educația digitală nu mai este un lux, ci o necesitate. Pandemia COVID-19 a subliniat acest adevăr, forțând școlile să își adapteze metodele de predare și învățare într-un ritm rapid. De la educația timpurie până la învățământul superior, educatorii s-au confruntat cu provocări semnificative în integrarea tehnologiilor digitale în activitățile lor zilnice. De aceea, DO IT YOURSELF își propune să sprijine nu doar profesorii, ci și elevii și părinții, prin dezvoltarea de soluții inovatoare și resurse adaptate nevoilor actuale ale comunității educaționale. Pe fondul digitalizării accelerate, educația tradițională trebuie să evolueze pentru a se adapta noilor realități. Comisia Europeană a subliniat că tranziția către o educație digitală eficientă este esențială nu doar pentru dezvoltarea competențelor digitale ale tinerilor, ci și pentru creșterea generală a competitivității și inovării în economia europeană. Abordările tradiționale nu mai sunt suficiente pentru a răspunde cerințelor actuale ale pieței muncii, unde competențele digitale, abilitățile „soft” și capacitatea de a învăța continuu sunt esențiale.