Moştenirea lui Petru Maior: abordări ale modernităţii în Europa Centrală şi de Est - TĂTAR-DAN, Maria; TEODOR, Corina; ALTAROZZI, Giordano (2025)
Prezentul volum reunește o parte a textelor comunicărilor prezentate la conferința cu același titlu, organizată de Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade”, în data de 10 decembrie 2021, la Târgu Mureș. Trecerea a două veacuri de la moartea ilustrului cărturar ardelean, patronul spiritual al Facultății noastre de Științe și Litere, a fost mobilul pentru organizarea acelui moment științific. Gândul nostru a fost de a reuni, la aceeași masă de dialog, istorici, filologi și teologi, adică tocmai reprezentanți ai celor trei domenii de exprimare livrescă a lui Petru Maior. Ulterior, am socotit oportun ca să acordăm o sferă mai largă conferinței, asociind și ceea ce s-ar putea defini ca o moștenire ideologică pentru Europa centrală și răsăriteană.