A pályaválasztás neveléstudományi aspektusai. Empirikus vizsgálatok a középiskolások pályaválasztási nehézségeiről - OLTEANU, Lucián Liviusz (2025)
A dolgozat célja a középiskolás diákok pályaválasztási nehézségeinek mérési módszereinek és beavatkozási lehetőségeinekvizsgálata, különös tekintettel két mérőeszköz – a Career Decision‐Making Difficulties Questionnaire (CDDQ) és a CareerFactors Inventory (CFI) – magyarországi adaptációjára, valamint egy döntés‐elősegítő tréning pilot vizsgálatára. A kutatás elsőrészében feltáró és megerősítő faktoranalízissel validáltuk a CDDQ és a CFI strukturális érvényességét, melyek eredményealapján a CDDQ esetében öt, míg a CFI kérdőívben négy faktor azonosítható. A statisztikai elemzések során nem-parametrikusmódszereket alkalmaztunk, például Mann–Whitney U és Kruskal–Wallis teszteket, amelyek azt mutatták, hogy a diákokpályaválasztási nehézségei szignifikánsan befolyásolódnak nemi és életkori különbségek szerint.