Aplicarea locală a principiilor globale de reducere a efectelor schimbării climatice asupra arhitecturii clădirilor şi a oraşelor - AMÂIEI (Găbureanu), Laura C. (2025)
Proiectarea sustenabilă reprezintă unul dintre punctele principale deconcentrare în arhitectură și urbanism, de la începutul alertelor la nivelglobal referitoare la schimbările climatice și la alte efecte negative semnificativeale clădirilor și orașelor asupra planetei și a sănătății utilizatorilor.Raportarea la spațiu și arhitectură transformă comunitățile și orașele înorganisme vii care necesită integrare în contextul înconjurător, nu doarprin țesutul urban sau din punct de vedere estetic sau funcțional, ci ca olegătură cu întreaga lume, în toate aspectele ei în ansamblu.