Sinteză tematică:corporațiile multinaționale - POSTELNICU, Cătălin; CÂLEA, Sorin Augustin (2025)
În ultimele decenii, corporațiile multinaționale au fost adesea privite ca actori centrali în dinamica economiei globale. Nu de puține ori au fost numite, într-un mod sugestiv, „sarea și piperul” economiei mondiale, tocmai datorită impactului lor semnificativ. În anii ’60, de pildă,marile companii americane erau percepute ca suficient de puternice pentru a prelua, teoretic fără dificultăți, întreaga economie a Europei de Vest. Însă în anii ’80, această imagine s-a schimbat vizibil. Dacă anterior erau privite cu suspiciune, ca forțe dominante și potențial destabilizatoare, ele au început să fie tot mai des asociate cu ideea de progres economic și social – mai ales într-un context internațional tot mai interconectat, marcat de creșterea interdependențelor și de tendințeclare de regionalizare. Nu a trebuit să treacă o perioadă prea lungă de timp, pentru ca pendulul aprecierilor să-şi modifice din nou poziţia: în ultimii ani, multe studii dedicate acestui subiect subliniază faptul că firmele multinaţionale au devenit mult prea puternice pentru a nu prejudicia, prin influenţa lor, bunul mers al instituţiilor democratice din multe state şi a influenţa însăşi cultura consumatorilor.