Karrier-tanácsadás elmélete és gyakorlata (Egyetemi jegyzet) - VERES, Anna (2025)
Kétségtelen, hogy a 21. században nem csupán a technológiai és gazdasági változások tempója gyorsult fel annyira, hogy alig lehet követni azt, hanem ezzel párhuzamosan és karöltve az emberi kapcsolatok, életutak és életpályák is folyamatosan változnak. Az életpályáink más-más jellemzőkkel bírnak, mint az múlt században. Sokkal több inger ér, nagyobb az információ dömping és a lehetőségek is nagyobb kínálattal bírnak, ami a munkaerőpiacot illeti. A nagy intenzitású változásoknak köszönhetően az egyének karrierútja is bonyolultabb, szerteágazóbb, vagyis kevésbé nyomon követhető lett. Adott szakmák egyre specifikusabbak, képzésre és továbbképzésre földrajzilag szinte bárhol nyílik lehetősége az egyénnek. Így ahhoz, hogy el tudjanak igazodni a végtelen lehetőségek tárházában, talán nagyobb igény van a karriertanácsadásra, pályaorientációra, mint valaha.