O altă faţă a Rezistenţei: femei împotriva comunismului - RĂȚULEA, Gabriela; BOLBORICI, Ana-Maria; SOREA, Daniela; NECHITA, Florin (2026)
Volumul de față a rezultat în urma cercetărilor realizate în cadrul proiectului WORTH – Women in Resistance in the 20th Century (2022– 2024), finanțat de Uniunea Europeană în cadrul programului Citizens, Equality, Rights and Values (CERV). Scopul proiectului a fost de a recunoaște și scoate în evidență contribuțiile femeilor, de multe ori trecute cu vederea, din timpul mișcărilor de rezistență față de regimurile totalitare din secolul XX; în cazul României, este vorba de comunism. Într-o lume din ce în ce mai marcată de nostalgia față de totalitarisme, fie ele de extrema stângă sau de extrema dreaptă, asemenea proiecte sunt necesare pentru efortul nostru de a lupta împotriva mistificării istoriei și de a conștientiza pericolul pe care îl reprezintă totalitarismul.