300 de ani de la înființarea Episcopiei de Făgăraș - GHITTA, Ovidiu; BARTA, Cristian (2026)
Aniversarea tricentenarului existenței Episcopiei de Făgăraș, instituită canonic de Papa Inocențiu al XIII-lea prin Bula „Rationi congruit” (18 mai 1721), a reunit specialiști care au reflectat asupra împrejurărilor istorice, politice, ecleziologice și canonice care au făcut posibil acest eveniment decisiv pentru configurarea modernă a Bisericii Române Unite, precum și asupra consecințelor sale instituționale. Obiectivul simpozionului a fost acela de a oferi o lectură contextualizată, interdisciplinară și critică cu privire la acest moment de răscruce al istoriei românilor uniți, care marca trecerea Bisericii lor de la cadrul Unirii și al primilor ani de comuniune cu Scaunul apostolic al Romei la integrarea deplină în orânduirea canonică a Bisericii Catolice și în sistemul juridico-politic al Imperiului.