Probleme de bază ale mecanicii analitice - BOTIZ, Ioan; MÁTHÉ, Levente; GROSU, Ioan (2026)
Studiul mecanicii teoretice reprezintă nu doar o etapă fundamentală în formarea oricărui fizician sau inginer, ci și poarta de acces către înțelegerea structurii profunde a universului. Această lucrare este concepută ca un ghid metodologic și practic, menit să acompanieze cititorul în tranziția de la mecanica clasică bazată pe forțe către formalismele analitice abstracte care stau la baza fizicii moderne. Structura cărții  urmărește o succesiune logică și istorică, oferind instrumentele necesare pentru a aborda sisteme fizice cu grade de complexitate crescătoare, începând cu fundamentele newtoniene.